Foto van den Bogaard

Frans van den Bogaard en vrienden

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 034Het dubbele woonhuis aan de Ophoviuslaan 154 op de hoek met de Adriaan van Ostadestraat 2. Foto: Josephine Peren

Het pand aan de Ophoviuslaan 154, hoek Adriaan van Ostadestraat 2, is gebouwd in 1950. Dit dubbele woonhuis onder één dak omvat drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en zolder. Het heeft een rechthoekig grondplan en is aan de voorzijde voorzien van een kleine eenlaagse uitbouw onder een met pannen gedekt geknikt schilddak. Het dak heeft twee schoorstenen die elk met siermetselwerk gedecoreerd zijn. Rondom het complex is een gemetselde tuinmuur met ezelsrug. De dubbele woning is karakteristiek voor het bouwen in de Wederopbouwperiode. Sinds november 2003 staat het complex ingeschreven als gemeentelijk monument.

De voorgevel heeft op de begane grond een pui met voordeur. Aan weerszijde ervan zit een smal glas-in-loodraam. Boven de deur bevindt zich een bovenlicht met glas-in-lood, dat versierd is met smeedwerk. De boog boven de pui is voorzien van een hoger gemetselde sluiting en een laag uitgemetselde koppen (= gevelversiering). De vensteropening aan de rechterzijde van de voordeur heeft eenzelfde strekse boog. Het venster heeft twee draaiende tweeruits ramen. Tussen voordeur en venster is een nis, waarin vroeger een Mariabeeld gestaan heeft. Onder deze nis is een hardstenen brievenbus. Aan de linkerzijde van de voordeur is een eenlaagse uitbouw onder een flauw hellend zadeldak gerealiseerd. Aan de straatzijde heeft deze uitbouw een vierruits venster met keramische raamdorpsels en een rollaag.

De eerste verdieping heeft drie identieke vensters. De kozijnen hebben twee draaiende tweeruits ramen. De gevelhoeken zijn over de gehele gevel voorzien van enkele terugliggende bakstenen. Op deze wijze wordt een hoekketting gesuggereerd. De lijst die de voorgevel aan de bovenzijde afsluit is voorzien van een uitstekende, geprofileerde bakgoot op klossen. Het dakschild heeft een modern dakvenster.

De rechterzijgevel is georiënteerd op de Adriaan van Ostadestraat. Stilistisch komt de gevel overeen met de voorgevel. Het deel van de gevel behorende bij Ophoviuslaan 154, heeft een dubbele, naar buiten draaiende deur. Aan de rechterzijde ervan is een venster, identiek aan dat in de voorgevel. Op de eerste verdieping zijn drie vensteropeningen. Het geveldeel, behorende bij Adriaan van Ostadestraat 2, is ter linkerzijde voorzien van een erker onder plat dak. Daarboven, achter een sierijzeren baluster, zit een dubbele balkondeur. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met een kroonlijst en een geprofileerde bakgoot op klossen.

De achtergevel, de voorgevel van Adriaan van Ostadestraat, is stilistisch identiek aan de voorgevel van Ophoviuslaan 154. De pui met de voordeur komt geheel overeen. Aan de linkerzijde bevindt zich de nis voor het Mariabeeld, aan de rechterzijde bevindt zich een venster.

Op deze website zijn al 308287 pagina's bekeken.
© 2011 - 2021 Frans van den Bogaard - zondag 13 juni 2021 - 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard