Foto van den Bogaard

Frans van den Bogaard en vrienden

De laatste Brabantse Avond van het seizoen, zondag 26 april om 20.00 uur in theater Den Durpsherd in Berlicum was in álle opzichten een bijzondere. Speciale optredens door speciale artiesten zullen glans gaan geven aan het afscheid van Sjef en Wies van Schalen die na 25 jaar het roer van Stichting Brabantse Avond gaan doorgeven. Het wordt een avond met vooral veel lach, mogelijk een traantje en pure nostalgie.

Sjef en Wies van Schalen zijn échte liefhebbers van Brabantse verhalen en zang. Dat zij, samen met Henk Ackermans en Cor Swanenberg, het initiatief namen om Brabantse Avonden te gaan organiseren was destijds voor de familie van Schalen echter meer nood dan deugd. “Toen er op een bepaald moment vanuit de politiek de mogelijkheid kwam heb ik de S.L.O.B. (Stichting Lokale Omroep Berlicum )opgericht. Natuurlijk hadden we geen cent te makke. We organiseerden van alles om de kas te spekken. Disco-avonden, donateuracties, noem het maar op. Er was in die tijd ook een groep actief met het organiseren van Brabantse Avonden. Toen zij er mee stopten zijn wij in dat gat gedoken”, vertelt Sjef. Lachend; “De afspraak met Henk, destijds uitbater van de Gouden Leeuw, was dat hij garant zou staan voor het verlies.” Maar laatstgenoemde was uiteindelijk niet aan de orde.

Mede door de kennis van Cor Swanenberg worden veel goede artiesten aangetrokken en in een sneltreinvaart zijn de Balkumse Brabantse Avonden een hit en wijd en zijd befaamd. Aan de succesformule werd tot de dag van vandaag niet getornd. “Vanaf dag één hebben we deze avonden gehouden op de laatste zondag van de maand met altijd twee optredens.We hebben altijd getracht een huiskamergevoel te creëren met zowel tafels en stoelen waarbij er tijdens de optredens ook een drankje geserveerd kan worden en we hebben altijd gezorgd dat we contractueel alles goed op de rit hadden”, aldus Sjef en Wies met gepaste trots.

Wat wél al snel veranderde was het aantal Brabantse avonden en ook het gesjouw. Wies; “Het seizoen liep om te beginnen van september tot en met juni. In de maanden mei en juni bleek het echter vaak al te mooi weer. De temperaturen in de zaal liepen dusdanig hoog op dat we al snel overgegaan zijn naar een seizoen van september tot en met april.” Het neerzetten van alle tafels en stoelen en het technisch compleet inrichten van de zaal met licht en geluidsapparatuur is ook iets wat, gelukkig aldus Sjef en Wies, tot het verleden behoort. “We maken al jaren tot volle tevredenheid gebruik van S.C.C. Den Durpsherd en daar wordt altijd alles tiptop voor ons geregeld.”

De jaarlijkse programmering en de kaartverkoop is echter iets wat door Sjef en Wies gedaan wordt. Laatstgenoemde lachend; “Het is hier eigenlijk het hele jaar een doorlopend circus. Ik verkoop zelfs CD's aan huis van artiesten die bij ons optreden of dat ooit gedaan hebben”. Maar ook hieraan kwam op zondag 26 april een eind. Sjef en Wies hebben na 25 jaar besloten om het roer over te geven. Beide eensgezind; “Het is mooi geweest. In Anja van den Berg als voorzitter van de Stichting hebben we een goede opvolgster gevonden. Daar hebben we alle vertrouwen in.”

Ofschoon er het hele seizoen zorg wordt gedragen voor een kwalitatief goed programma waren er voor deze afscheidsavond wel enige bijzondere artiesten geboekt. Zo staan Wout van Venrooij en Peter Aarts weer op de planken. Beide artiesten zijn eigenlijk al jaren geleden gestopt. Pro et Contra, de cabaretgroep uit Asten is nog wel actief en uiteraard mag medeoprichter en dialecticus Cor Swanenberg deze avond niet ontbreken. Alle genoemde artiesten stonden ook de eerste jaren van de Brabantse Avonden voor het voetlicht. Het wordt voor liefhebbers van het Brabants zonder twijfel een hele bijzondere avond als ook voor Wies en Sjef. Beide lachend “We gaan niet emigreren en we hopen stiekem op een nieuwe kaart voor het komende seizoen. Wij gaan, net als anders, gewoon genieten van een échte Brabantse Avond en een heerlijk avondje uit.”

©2009 Frans van den Bogaard 

Op deze website zijn al 231040 pagina's bekeken.
© 2011 - 2020 Frans van den Bogaard - woensdag 23 september 2020 - 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard